категорії: новина

Микола Істин став лауреатом літературної премії <<Знаковий поет>>

 Ця премія заснована неформальною літературною групою <<Київська рецензія>>. Яка відслідковує сучасну українську поезію в інтернеті. І заочно відзначає яскравих авторів дипломом лауреата премії <<Знаковий поет>>, і символічною грошовою винагородою.   Ім'я лауреата оприлюднюється 24 травня в День слов'янської писемності і культури. До складу журі входять літературознавці, і шанувальники поезії – О. Мельничук, О. Коваль, С. Литвин, А. Даниленко.

  На сьогодні, літературна критика приділяє недостатньо уваги мережевій літературі. Чимало критиків співпрацює лише з певним колом авторів. Залишається непоміченою значна кількість вартісної української поезії. Цю прогалину, в міру своїх можливостей, вирішила заповнити <<Київська рецензія>>. Дана премія є способом привернути увагу до поетів, творчі доробки яких знакові для української літератури.

  Першим лауреатом премії 2014 року став поет з Івано-Франківська Микола Істин, за публікації в інтернет-виданнях, літературних порталах, електронних бібліотеках :<<Золота пектораль>>, <<Пороги>> (Чехія), <<Український центр>>, <<Буквоїд>>, <<1576>> (бібліотека українського світу), <<Сумно>> ( спільнота блогів про культуру ), <<Поетичні майстерні>>, <<Анумо знову віршувать>>, <<Juramax>>, <<Стос>>, та інших, протягом 2013 – 2014 років.

  Микола Істин поет неординарний. Вчитуючись в його твори, ви потрапляєте в особливу систему цінностей неповторного світу. Ці вірші є оновленим філософським і художнім простором, який розширює "Землю і Небо" української літератури.

  З самвидавчою книжкою <<Літературне відкриття>> Микола Істин цього року вже брав участь в літературному конкурсі імені Леся Мартовича. Журі конкурсу відзначило автора нагородою. Але, так склались обставини, що автор не зміг бути присутнім на врученні цієї відзнаки, і не отримав її. І це, стало додатковим аргументом, щоб присудити премію <<Знаковий поет>> саме Миколі Істину ( що є своєрідною моральною компенсацією).

  Найбільше мене дивує в Миколі його здатність до оновлення. Як поет він росте з кожною новою збіркою своїх творів. Вже сьогодні в літературних колах багато говорять про <<Поезію некстмодернізму>>. Це ще не видана але вже представлена в інтернеті окремими публікаціями нова книга Миколи Істина. Можливо вона, за браком коштів, також вийде в форматі самвидаву. Некстмодернізм це новий напрямок в українській літературі, засновником і популяризатором якого є Микола Істин. Думаю, що наша література може збагатитися цінним поетичним доробком.

  Хочу побажати Миколі Істину подальших успіхів в його непростій творчій роботі.

      Представник журі Андрій Даниленко